Stadsbrouwerij 'De Climmende Leeuwen' te Haarlem

Stadsbrouwerij 'De Climmende Leeuwen' te Haarlem

De voormalige brouwerij en mouterij aan het Spaarne nummer 96 in Haarlem, die in 1612 beter bekend stond als 'De twee Climmende Leeuwen' is flink onder handen genomen"; zo kopte Het Weekblad voor Haarlem en Omgeving in september 2000.

Inmiddels draait het restaurant Ratatouille al weer enige tijd in dit zeer in het oog springende pand aan het Spaarne. Een werk waar terecht trots op geworden kan zijn.

Het gehele pand is van onder tot boven onder handen genomen, van nok tot kelder en voordeur tot achtergevel, niets is overgeslagen. En zoals een goed restaurateur betaamt zijn alleen die delen vervangen die niet gered konden worden.

Zoals bijvoorbeeld dit stuk zacht-steen dat als fundatie dienst doet voor de later te plaatsen luiken. Op de foto is te zien hoe het zachtsteen gerepareerd wordt. Er is een deel wapening aangebracht om de reparatie meer sterkte te geven.

Verder is te zien dat het metselwerk alleen daar vervangen wordt waar dat nodig is.

Balkenlaag

De bestaande balkenlaag vertoonde enige rotte plekken, zoals op bijgaande foto’s te zien is. Deze rotte plekken bevonden zich grotendeels in de overgang van de balk naar de muur.

Na verwijdering van de stuclaag kon een aanvang gemaakt worden met de restauratie van de balken en gordingen. Bij deze zogenoemde poly-meer-methode wordt om de gording een bekisting van spaanplaat aangebracht met een glasfiber staaf voor de aanhechting van hout en epoxy. Daarna werd de bekisting volgegoten met een epoxiehars die het rottings-proces tegengaat en het rotte hout vervangen.

Dit arbeidsintensieve proces werd voor bijna de gehele zolder toegepast. Op de rechtse foto is het eindresultaat zichtbaar.

Thans herbergt dit geheel gerestaureerde bouwwerk het klasse-restaurant Ratatouille.

Van Kampen Bouwbedrijf bv heeft de restauratie afgerond in 2000.

No items found.

Neem vrijblijvend contact op

We helpen u graag met al uw vragen rondom restauratie­werkzaamheden & (ver)bouwplannen
Hét aannemersbedrijf voor restauratie, nieuwbouw, verbouw, installatie en onderhoud
© 2023 Van Kampen. All rights reserved.